Hydrauliikkaratkaisuja globaaleille laitevalmistajille innovoiva Hydroline haastaa toimialansa jätit Juuri Partnersin sijoituksen siivittämänä

Huipputason hydrauliikkaratkaisuja globaaleille kone- ja laitevalmistajille toimittava siilinjärveläinen perheyhtiö Hydroline Oy hakee vahvaa kasvua ulkomailta Juuri Partners Oy:n miljoonasijoituksen siivittämänä. Alansa Suomen markkinajohtajan tavoitteena on tehdä maailman parasta piensarjatuotantoa laitevalmistajien vaativiin tarpeisiin.

Siilinjärvellä innovoidaan ja valmistetaan hydrauliikkaratkaisuja globaaleille teollisuusjäteille, joihin lukeutuvat muun muassa Agco, Bronto Skylift, Cargotec, John Deere, Normet ja Sandvik. Hydrauliikkasylintereihin erikoistuneen Hydroline Oy:n tuotteet ovat erittäin vaativalle asiakaskunnalle räätälöityä, liikkuvassa kalustossa käytettävää huipputeknologiaa. Juuri Partnersin tuore sijoitus yhtiöön on merkittävä osa kokonaisuudessaan noin 20 miljoonan euron rahoitusjärjestelyä. Toimialalla kokoluokassaan huomattava sijoitus mahdollistaa sekä kansainvälisen kasvun että alan vallitsevan kilpailuaseman haastamisen.

”Tarvitsemme lisäkapasiteettia, koska markkinalla pyyhkii todella hyvin. Juuri Partnersin sijoituksen avulla investoimme olemassa oleviin tuotantolaitoksiimme ja meillä on valmiudet osallistua markkinoiden konsolidaatioon. Kapasiteetin kasvattamisella tulee olemaan myös myönteinen työllistämisvaikutus”, kertoo Hydrolinen toimitusjohtaja Mikko Laakkonen.

Kolmannen polven perheyhtiö työllistää tällä hetkellä noin 250 työntekijää. Puolaan vuonna 2014 perustetulla tehtaalla työntekijöitä on parikymmentä. Yhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli 36 MEur, ja kuluvalle vuodelle ennakoidaan jopa noin 20 prosentin kasvua. Liikevaihdosta menee välillisesti vientiin peräti noin 95 prosenttia.

Perhe jatkaa enemmistöomistajana

Hydroline Oy on Juuri Partnersin ensimmäinen teollisen tuotannon sijoitus. Samalla se nostaa Juuren uuteen kokoluokkaan.

”Tässäkin sijoituksessa korostuu Juuri Partnersin toimintamalli portfolioyhtiöidensä vähemmistöomistajana ja yrittäjien strategisena kumppanina. Hydrolinelle oli erittäin tärkeää, että perheellä säilyy enemmistöomistus yhtiöstä kaupan jälkeenkin”, sanoo Juuri Partnersin Anita Ojala. ”Yhtiö on erittäin kiinnostavassa vaiheessa, merkittävän kasvun kynnyksellä. Kaiken kaikkiaan kysymyksessä on miljardien eurojen arvoinen markkina, jossa Hydrolinen ratkaisujen kaltaisilla high-end-tuotteilla on paljon otettavaa.”

”Juuri Partnersilla on toimintamme kehittämiseen erittäin samankaltainen filosofia kuin meillä.  Meille on tärkeää myös se, että Juuri uskoo perheyhtiöihin ja on tottunut toimimaan niiden kanssa”, Hydrolinen hallituksen puheenjohtaja Jukka Laakkonen myötäilee. ”Rahoituksen lisäksi Juuri Partners tuo meille strategista osaamista toiminnan kansainväliseen laajentamiseen ja hallitustyöhön.”

Erottuvuutta tuotekehityksellä

Tänä vuonna 55-vuotista olemassaoloaan juhlivan Hydrolinen juuret ovat vahvasti Kuopion alueella, missä sijaitsee myös yhtiön pääkonttori. Kaikki yhtiön tuotekehitys sekä suurin osa tuotannosta tapahtuvat Siilinjärven tuotantolaitoksella.

Tuotekehitys onkin yhtiön vahva erottumistekijä ja ylpeyden aihe. Enemmistö alan globaaleista toimijoista valmistaa markkinalle suuren volyymin tuotteita, kun taas Hydroline on erikoistunut vaativien yläsegmentin ratkaisuiden tuottamiseen. Yhtiö tekee tiivistä tuotekehitysyhteistyötä asiakkaidensa rinnalla. Lisäksi sillä on jatkuvia kehityshankkeita yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Yksi tuoteportfolion uusimmista lisäyksistä on LEO (Lifecycle Efficiency Online), etäluettava, IoT-teknologiaan perustuva sylinterimallisto. IoT-ulottuvuus mahdollistaa muun muassa ääriolosuhteissa käytettävien laitteiden ennakoivan huollon ja sitä myötä kalliiden tuotantoseisokkien välttämisen.

Lisätietoja:

Anita Ojala, partner, Juuri Partners Oy, puh. 040 826 2085, anita.ojala@juuripartners.fi

Mikko Laakkonen, toimitusjohtaja, Hydroline Oy, puh. 040 505 1625, mikko.laakkonen@hydroline.fi

Jukka Laakkonen, hallituksen puheenjohtaja, Hydroline Oy, puh +358 40 709 6117, jukka.laakkonen@hydroline.fi

Juuri Rahasto I Ky on suomalainen pääomasijoitusrahasto, joka rahoittaa vakiintuneita ja kannattavia pieniä ja keskisuuria yrityksiä Suomessa. Rahastoa hallinnoi Juuri Partners Oy. Juuri Partners tarjoaa kasvuhakuisille yrityksille uudenlaisen liiketoiminnan rahoitus- ja kehitysmuodon, jossa yhdistyvät aktiivinen vähemmistösijoitus, liiketoiminnan tuki sekä velkarahoitus. Rahaston koko on noin 80 miljoonaa euroa ja sen sijoittajina on merkittäviä suomalaisia institutionaalisia sijoittajia.

Hydroline Oy on Suomen johtava, vaativaan käyttöön tarkoitettujen hydraulisylintereiden suunnitteluun, valmistamiseen ja elinkaaripalveluihin erikoistunut perheyritys. Yritys on perustettu vuonna 1962 Kuopiossa, ja työllistää tällä hetkellä noin 250 henkilöä. Hydrolinen asiakkaat ovat maailman johtavia kone- ja laitevalmistajia aloillaan. Yrityksellä on kaksi tuotantolaitosta, jotka sijaitsevat Siilinjärvellä ja Puolan Stargardissa. Vuonna 2016 yrityksen liikevaihto oli noin 36 miljoonaa euroa.