Juuren synty

24.12.2018

Annamme aina mielellämme nimen tärkeäksi kokemillemme asioille tai esineille. Nimen antaminen korostaa asian merkitystä meille ja tekee siitä puhumisen luontevaksi. Juuri Rahastoa suunniteltaessa, muutama vuosi ennen kuin aloitimme keväällä 2015, olimme tilanteessa, että projekti hahmottui jo jossain määrin konkreettisena. Samoin muutamat tutut sekä tahot joiden kanssa asiasta sparrasimme, selvästikin tarvitsivat nimet keskustellulle rahastoprojektille.

Nimi siis tarvittiin ja ensimmäinen ajatus oli, että helpostihan se löytyy. Vaan eipä löytynyt. Kului päiviä, viikkojakin, eikä sopivan oloista projektinimeä vaan syntynyt. Liian monimutkainen, ei kerro mitään, vaatimaton, aivan liian ”posh”, ei kuvaa meitä mitenkään ja lukematon määrä muita syitä, etteivät ehdotetut nimet tuntuneet sopivalta eikä niihin osannut kiinnittyä. Meitä lähti kolmen hengen ryhmä vuorokaudeksi Vierumäelle, jälleen kerran miettimään rahaston perustamista, tarvetta markkinoilla, tarvittavia resursseja, jne. Sekä tietysti nimeä. Muuten ajatukset tälläkin kertaa selkiytyivät piirun verran, mutta nimeä ei vaan saatu keksityksi illan aikana.

Lähtöpäivänä istuimme aamiaisella Vierumäen Country Clubin ikkunapöydässä. Aamiainen oli jo pitkälti syöty ja oltiin tekemässä lähtöä. Yksi meistä kolmesta sattui katsomaan ikkunasta valkenevaan aamuun ja silmiin osui isohko, jollakin tavalla persoonallisen näköinen juurakko. Tukevasti maassa kiinni, mahdollistamassa siitä lähtevän puun kasvun suureksikin, tarjoamalla maasta ravinteita kasvua varten. Ja ajatus lausuttiin ääneen ensimmäisen kerran, voisiko suunitellun rahaston nimi olla Juuri Rahasto?

Sillä tiellä ollaan ja aamiaispöydässä lausuttu nimi on juurtunut luontevasti ja pysyvästi rahaston nimeksi.

-Samuli-