Kirjoja jouluksi? – Lahjavinkit sidosryhmillemme (ja miksei muillekin)

26.11.2018

Joulu tekee jokavuotiseen tapaansa salakavalasti tuloaan, jouluaattoon on enää kuukauden verran aikaa. Ajattelin helpottaa sidosryhmiemme tehtävää kirjoittaa joulupukille keräämällä joitakin kirjasuosituksia. Innokkaana lukijana joulunaika tarkoittaa minulle pokkariin tarttumista ja mielen avaamista.

Lukeminen myös kannattaa. Esimerkiksi yksi maailman menestyneimmistä sijoittajista Warren Buffet on arvioinut käyttävänsä 80 prosenttia työajastaan lukemiseen yhdessä liikekumppaninsa Charlie Mungerin kanssa.

Alle olen listannut sidosryhmillemme ja miksei muillekin kirjallisuutta, jonka olen itse kokenut mielenkiintoiseksi.

 

Yrittäjille: Konkreettisia kokemuksia haasteista ja niiden ratkaisemisesta

Ben Horowitz, The Hard Thing about Hard Things: Building a Business When There Are No Easy Answers

Horowitz, joka nykyisin toimii perustamansa sijoitusyhtiön Andreessen Horowitzin partnerina, kertoo konkreettisia kokemuksia ajastaan perustamansa Loudcloud/Opswaren johdossa. Kirjan kirjoittamisen ajurina oli kirjoittajan näkemys siitä, että yleisesti johtamiskirjallisuus perustuu ideaalitilanteisiin, joita harvoin reaalimaailmassa kohtaa. Kirjailija kertookin ensisijaisesti kohtaamistaan hankaluuksista, joihin hänen täytyi löytää konkreettinen ratkaisu yrittäjänä ja johtajana.

Muita suosituksia:

David Heinemeier Hansson & Jason Fried, ReWork: Change the Way You Work ForeverAivan uudenlainen tapa pyörittää liiketoimintaa ja tehdä töitä.

Sam Walton, Sam Walton: Made in America My StoryWal-Martin perustajan tarina, yksi ajatuksia herättävimmistä yrittäjätaustoituksista.

 

Sijoittajille: Lähes filosofista pohdintaa sijoittamisesta käytännönläheisesti

Howard Marks, The Most Important Thing: Uncommon Sense for the Thoughtful Investor

Menestyneen sijoitusyhtiön Oaktree Capital Managementin puheenjohtaja ja perustaja, Marks, listaa kirjassaan 19 asiaa, joista jokaisen hän kokee kaikkein tärkeimmäksi asiaksi onnistuneiden sijoitusten tekemiseksi. Kirja perustuu kirjailijan neljännesvuosittaisiin sijoittajakirjeisiin ja se käsittelee asioita riskistä ja arvon aidosta ymmärtämisestä toisen tason ajatteluun ja lisäarvoon.

Muita suosituksia:

Michael Lewis, The Undoing Project: A Friendship that Changed the WorldThinking, Fast and Slow’n kirjoittaneen Daniel Kahnemannin ja hänen pitkäaikaisen kollegansa Amos Tverskyn alkujaan epätodennäköisen yhteistyön ja ystävyyden taustat.

Benoit B. Mandelbrot, The (Mis)Behaviour of Markets: A Fractal View of Risk, Ruin and RewardJos pidät Nassim Nicolas Talebin kirjallisuudesta, Mandelbrotin teos lisää ymmärrystäsi riskeistä ja tuotoista fraktaalimatematiikan keinoin.

 

Johtajille ja hallituksen jäsenille: Motivaation alkulähteillä

Daniel H. Pink, Drive: The Surprising Truth about What Motivates Us

Usein ajatellaan, että paras tapa motivoida ihmisiä on palkinnoin ja palkkion kuten rahalla. Pink argumentoi useisiin tieteellisiin tutkimuksiin tukeutuen kirjassaan, että todellinen motivaatio koostuu keskeisesti kolmesta tekijästä: 1) autonomia, 2) osaaminen/taito ja 3) tarkoitus. Kirjailija kritisoi nykyisiä usein ainoastaan rahallisia palkkiorakenteita ja ihmettelee miksi työelämässä ei ole ymmärretty todellisia motivaation lähteitä.

Muita suosituksia:

Ricardo Semler, Maverick!: The Success Story Behind the World’s Most Unusual WorkplaceBrasilialaisen Semcon toimitusjohtaja ja enemmistöomistaja kertoo kirjassaan, kuinka täydellinen läpinäkyvyys ja autonomia voi tehdä ihmeitä yrityksissä.

Louis V. Gerstner Jr., Who Says Elephants Can’t Dance?: Inside IBM’s Historic TurnaroundKlassikkokertomus IBM:n matkasta vaikeuksista menestykseen 1990-luvulla.

 

Tulevaisuuden pääomasijoitusammattilaisille: Kaikkien LBO-kauppojen äiti, isä ja isovanhempi

Bryan Burrough & John Helyar, Barbarians at the Gate: The Fall of RJR Nabisco

Kirjailijat kertovat pitkään maailman suurimpana LBO-kauppana keikkuneen RJR Nabiscon tarinan yksityiskohtaisesti huomioiden eri henkilöiden näkökulmat. Kirja on mukaansatempaava ja avaa historiallisen transaktion taustat. Kirjaa ei tule lukea oppikirjana, vaan enemmänkin historiallisena teoksena 1980-luvulla alkaneesta pääomasijoitusalan yleistymisestä.

Muita suosituksia:

Malcolm Gladwell, Outliers: The Story of SuccessGladwell avaa menestyksen taustoja ja kirjoittaa mm. harjoituksen tärkeydestä, syntymäpäivän merkityksestä ja perheen historiasta selittävänä tekijänä.

Peter Thiel, Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the FutureUudenluomisen lisäarvo on ääretön, koska sitä voi verrata yhtälöön yksi jaettuna nollalla.

 

Transaktioneuvonantajille: Huumorilla höystettyä tarinaa Square milelta

David Charters, Dave Hart -kirjasarja

Charters on entinen Lontoon Cityn investointipankkiiri, joka on luonut viisiosaisen Cityyn perustuvan fiktiivisen kirjasarjan. Mustaa huumoria sisältävä satiirinen kirjasarja vie mennessään, kun sen päähahmon, Dave Hartin, nousua seurataan Kleinbankin rivityöntekijästä Grossbankin johtajaksi. Erinomaista joulunajan lukemista rentoutumiseen – älä odota suuria vinkkejä omiin työtehtäviisi.

Muita suosituksia:

Connie Bruck, The Predators’ Ball: The Inside Story of Drexel Burnham and the Rise of the Junk Bond Raiders1980-luvun roskalainakuninkaan Michael Milkenin vaikutus näkyy tänä päivänäkin yrityskauppamarkkinoilla, kirja taustoittaa hänen nousun ja tuhon.

John Rolfe & Peter Trobb, Monkey Business: Swinging Through the Wall Street JungleHumoristinen “opas” investointipankkialalle, jonka jokaisen analyytikon tulisi lukea.

 

-Tommi-