Onko pääomarahastojen luokittelulle tarvetta?

Venture- vai buyout-rahasto? Vähemmistö- vai enemmistörahasto? Yleis- vai erikoistunut rahasto? Kysymyksiä, joita tyypillisesti esitetään, kun kuvataan ylätasolla pääomasijoitusrahastoja.

Pääomasijoitusmarkkina, kuten moni muukin asia kehittyy koko ajan, osin jopa kiihtyvään tahtiin. Kehityksen myötä asiat muuttuvat ja jopa pitkään käytössä olleet ylätason muuttumattomina esitetyt yleistykset menettävät merkitystään ja kuvaavat huonosti todellisuutta.

Monimutkaistuva luokittelu ja vähemmistösijoittamisen paluu

Puhtaiksi venture- ja buyout rahastoiksi luokiteltavia rahastoja varmasti edelleen löytyy, mutta yhtä varmaa myös on, että niiden väliin jää hankalammin määriteltäviä transaktioita ja niiden kohteina olevia yrityksiä. Nopeasti kasvavat positiivista kassavirtaa tekevät yritykset ja transaktiot, joissa omistusosuudet ovat neuvoteltavissa voidaan kutsua tilanteesta ja sijoittavasta rahastosta riippuen kasvu-, buyout- tai esimerkiksi late venture sijoituksiksi.

Vähemmistösijoittaminen jäi 2000-luvun buyout boomin jalkoihin mutta on vauhdilla tullut takaisin ja kasvattaa merkitystään. Kohdeyrityslähtöinen tarkastelu, yhteisen vahvan intressin merkitys yrittäjän ja pääomarahaston, sekä tietysti myös rahaston sijoittajan kesken ja kehittyneet osakassopimuskäytännöt sekä kiristynyt kilpailu yrityskauppahankkeissa on saanut monet buyout-rahastot avaamaan strategiansa myös vähemmistöosuuksille kohdeyrityksissä. Myös rahastojen sijoittajat ovat kirjanneet samaa tahtia sijoitusstrategioitaan uusiksi. Yhteinen päätöksenteko sekä vahva yhteinen intressi ohjaa yhtiöitä tehokkaasti omistaja-arvon kasvuun.

Yleisrahasto, erikoistunut rahasto?

Yleis- vai erikoistunut rahasto on edellisiäkin moninaisempi kysymys. Erikoistumisen ajurit hyvin rajattuihin toimialoihin keskittyvissä rahastoissa ovat joutuneet testiin viime vuosina. Toimialoihin liittyvä keskittynyt riski esimerkiksi sääntelyn tai teknologian muuttuessa ennustamattomasti tai Covid-19 viruksen ilmestyessä markkinoille ”mustan joutsenen” lailla on heikentänyt erikoistumiseen liittyviä kilpailuetuja.

Yleisrahasto on liian ylimalkainen nimitys kuvaamaan ei-erikoistunutta rahastoa ja viittaa usein pelkästään toimiala rajoiteisiin. Tarkemmin arvioitaessa muitakin strategian arviointiperusteita on. Yleisrahaston strategia voi perustua esim. yrityksiin, jotka ovat keskenään samanlaisessa kehitysvaiheessa tai tilanteessa, ja olla siten hyvinkin erikoistunut rahasto sijoitustilanteita arvioitaessa. Yleisrahasto voi erikoistua kumppanoitumaan yrittäjien kanssa ja keskenään potentiaaliset kohdeyritykset ovat hyvin lähellä toisiaan elinkaarensa osalta.

Monistaminen ja skaalaaminen ovat tehokkaaksi tunnustettuja arvonluontimekanismeja. Pääomasijoittajilla on taipumusta toistaa menestyneestä sijoituskohteesta ja arvonluontiprojektista saatua positiivista kokemusta seuraavissa sijoituskohteista. Parhaimmillaan onnistumisen skaalaaminen on, kun se on tehtävissä yleisrahaston toimesta ristiin toiselle toimialalle. Onnistuneiden sijoituskohteiden myötä yleisrahastosta tuleekin sektorisyväosaaja, vaikka rahasto ei sektorierikoistunut olekaan.

Yleisrahastot myös aina painottavat tekemistään vallitsevien trendien ja kokemusten mukaisesti. Tuskin on montakaan rahastoa, jotka eivät ole ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita B2B palveluista ja teknologiasta. Siitä huolimatta (iki)vanhoissa hokemissa perimmäinen totuus monesti osuus kohdalleen: niin hyvää toimialaa ei olekaan, että kaikki yritykset olisivat menestyjiä ja niin heikoksi miellettyä toimialaa ei olekaan, ettei sieltä hyvää menestyjä yritystä löytyisi.

– Samuli Sipilä

Juuri Partnersin ”Kasvun Juurella” -blogisarja on sarja kirjoituksia yrittäjille ja yrittäjänhenkisille lukijoille, tarjoillen näkemyksiä ja oivalluksia kasvuyritysten matkasta kasvukumppanin näkökulmasta. Sarja koostuu asiantuntijoidemme näkemyksistä yrittäjän ja pääomasijoittajan yhteisestä matkasta kohti menestystä, kattaen eri vaiheet aina kumppanin valinnasta exitiin. Kirjoituksissamme korostuu etenkin yhteisen arvon luominen, vastuullinen kasvu, sekä päätöksenteon avaintekijät.

Blogisarja tarjoaa eläviä esimerkkejä ja käytännön oppeja, jotka valaisevat Juuri Partnersin ainutlaatuista lähestymistapaa sijoittamisessa ja yhteistyössä yrittäjien kanssa. Tavoitteenamme on tarjota lukijalle ei vain tietoa, vaan myös inspiraatiota ja työkaluja, jotka tukevat heidän kasvutarinaansa yhdessä pääomasijoittajan kanssa, tai ilman.